3 dygns segling från Lagos till Porto Santo

  • av

Seglingen från Lagos till Porto Santo

Vi lämnar Lagos på morgonen den 15 september och är framme vid Porto Santo drygt 3 dygn senare. Mer exakt tar resan 3 dygn och 5 timmar för oss. Då avverkar vi 456 M och snittar 6 knop. Vi hissar segel i sjölä innan vi lämnar Portugals fastland. I början är vinden lätt men ökar ganska snabbt och under större delen av seglingen har vi nordlig till nordostlig vind ca 10 m/s.

Vi väljer att varken använda motor, ekolod eller vindroder utanför Portugals kust på grund av späckhuggarna. Vinden är svag så det tar sin lilla tid att segla ut från kusten. 19 M utanför Portugals sydvästra udde ser Håkan späckhuggare 10-15 m från båten.

Orcas - späckhuggare

Orcas är ett ett hett samtalsämne bland långseglare, historier och råd duggar tätt. Innan vi fick se kartan över orca-atackerna trodde vi att dessa hade ägt rum söder om Cascais. Kartan visar istället orca-atacker från A Coruna och hela vägen söderut ner till Gibraltar. Säkerligen finns det också ett stor mörkertal. Varför vi inte vill träffa på några späckhuggare är för att det finns en flock som ger sig på mindre båtars roder och gör sönder dessa. I Lagos ligger flera båtar på varvet efter orca-skador. Sjöräddningen har haft mycket att göra. Forskarna är än så länge inte säkra på varför späckhuggarna beter sig som de gör, kanske har det att göra med fiskarna som tar deras tonfisk. 

Långseglare som vi mött i Portugal har olika tankar på vad som är bäst att göra om späckhuggarna dyker upp under segling. Några är inne på att så snabbt som möjligt köra ifrån dem (inte så lätt när de kan simma i drygt 25 knop). Andra tycker att man ska stänga av motorn. Den senaste iden är att backa så att inte späckhuggarna vet vad som är fram och bak på båten. Några båtägare tipsar om att hälla fotogen och klorin på djuren (inte lätt att vara späckhuggare i dessa tider😢). Nyligen läste vi också om en idé att ha en lös propeller från exempelvis en husfläkt som får snurra parallellt med skovet och kanske kan den hålla späckhuggarna på avstånd.

Solnedgång första kvällen på väg till Porto Santo
Soluppgång morgonen därpå.

Hurra! Väl framme hittar vi en ankringsplats i hamnen. De få bojplatser som finns är upptagna och någon kajplats finns inte. Det ligger 20-talet båtar ankrade utanför hamnen och där guppar det rejält. Priset är detsamma, oavsett om du har bojplats eller ankrar i eller utanför hamnen, knappt 7 Euro per dygn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.