Lauwersoog – Amsterdam via kanalerna

Vi lämnar Helgoland söndagen 4 juli vid 9-tiden och efter nästan 13 timmars motorgång, 93 M, förtöjer vi i hamnen nedanför slussarna i Lauwersoog. När vi närmar oss hamnen mörknar det och motorn slutar fungera. Vi glider in i hamnen och får assistens av våra vänner från Tindra och Lady B. Dagen därpå slussar vi tre båtar in i Lauwersoog tillsammans för att gå kanalvägen mot Amsterdam. Vårt första stopp blir i Dokkum efter 13,6M. På tisdagen går vi vidare till Prinsess Margrethes kanal och förtöjer vid en liten brygga på Starteiland, 31,3M. Under onsdagen lunchar vi först i Lemmer innan vi fortsätter till Edam, totalt 44,4M. Dagen därpå går vi vidare till Sixhaven i Amsterdam, ca 15M. Kanalvägen är fin men spännande för oss som nog är lite väl nedlastade i år, Tur att vattennivån i systemet verkar vara några dm högre än normalt.

Lauwersoog

Nästan vindstilla på väg från Helgoland till Lauwersoog
På väg till Lauwersoog, nu i regn
Lätt sömnig efter en heldag med motorgång,
Motorproblem utanför hamnen i Lauwersoog.

När vi väl är förtöjda i Lauwersoog börjar felsökningen. Håkan får hjälp av Lars på Tindra och tillsammans kollar de filter, byter grovfilter och finfilter. De monterar en extra tryckpump och letar luftbubblor i systemet. Tusen tack! Det luktar mycket diesel i hela båten. Verktygen är framme. Jag känner mig mest i vägen. Framåt  ett lägger jag mig i salongen och drar en fleecefilt över huvudet i hopp om att kunna sova lite och kanske kunna andas mindre dieselångor. På morgonen fortsätter felsökningen, Lars och Håkan hittar ytterligare luftbubblor. När detta är avklarat verkar allt fungera igen. Hurra!

Bryggan i Lauwersoog tillsammans med Tindra och Lady B.
Slussen i Lauwersoog
Kanal vid Lauwersoog
Kanal mellan Lauwersoog och Dokkum
Kanal mellan Lauwersoog och Dokkum
Det finns mycket att titta på längs kanalerna men en del av mitt fokus går till att kolla djupmätaren som piper var 30e sekund. Håkan vill stänga av den men jag har svårt att slappna av.

Dokkum

Förtöjda i Dokkum
Utsikt från vår båtplats i Dokkum

Kanalerna fram till Prinsess Margrethes kanal

Vi passerar Leuwaarden
Broöppning i Leuwaarden
Broöppning efter Leuwaarden
Ganska sent förtöjer vi på Starteiland vid Prinsess Margerethes kanal tillsammans med Tindra och Lady B

Lemmer och Edam

Vi väntar på ännu en broöppning och ibland är det inte helt enkelt att förstå om och när bron ska öppnas.

Vi passerar mängder av affärer och restauranter innan vi stannar vid den lilla slussen för att luncha, promenera och shoppa lite i båtaffären. Vi hade lätt kunnat stanna över natten men efter en del vånda så bestämmer vi oss för att gå vidare mot Edam.

Lilla slussen i Lemmer
Vid slussen i IJsselmer kan vi inte bromsa utan närmar oss slussporten längst fram. Tindra får åter igen hjälpa oss och bogser ut oss därifrån. Väl ute ur slussen ankrar vi och efter ett tag verkade allt ok igen. Senare slår det oss att vi nog har haft sjögräs som satt sig runt propellern.
Efter mycket motorgång var det skönt att kunna segla 10-15 M innan vi förtöjde i Edam på kvällen.
På väg in till Edam
Sen promenad genom Edam.
Edam, utanför kajen
På väg ut ifrån Edam

Amsterdam

På väg till Amsterdam badar Håkan för att ta bort växter som fastnat vid propellern. Det en speciell växt som har långa sega trådar, som det nu verkar finns mängder av i både Ijsselmeer och Markermeer.  Kanske var det sådana växtdelar som hade fastnat vid propellern när vi inte kunde köra i slussen innan Edam?

På väg till Amsterdam
Håkan badar och rensar propellern.
Så här ser de långa växtdelarna ut när de hamnar ovanför vattnet.
Vi gillar Sixhaven som är en central gästhamn i Amsterdam. Den här gången fanns det gott om plats när vi kom fram vid 11-tiden.
Sixhaven
Tvättmaskinen är en fantastisk uppfinning och Sixhaven har 2🤩

Amsterdam är en storstad där det finns hur mycket som helst att göra och se på. Vi beslutar oss för att ta färjan över till centrum och bara gå runt och titta.

10 kommentarer till “Lauwersoog – Amsterdam via kanalerna”

  1. Det var trevligt att få följa med er på en del av våra resor, hoppas att allt flyter på med ”bara” mindre problem och att ni får härliga år framöver.
    Pia & Micke på Lady B

  2. Skulle gissa att kanalvattnet inte lockar till bad men behöver man vegetariska ingredienser till middan så fixar Håkan detta :-). Läge för mig att skaffa en isoleringssåg/kniv för att kunna skära ren proppen så vi är redo att köra efter i ert kölvatten, bra kunskap.
    Onekligen annorlunda båtliv i Nederländerna, ser mysigt ut på era fina foton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.