Vidare via kanalerna från Amsterdam till Vlissingen

I Amsterdam bestämmer vi oss för att fortsätta kanalvägen söderut via staande mastroute. Detta innebär att vi fredagen den 9 juli ansluter oss till den konvoj som varje natt går genom Amsterdam. När vi kommer fram till Vlissingen, en vecka senare, fredagen den 16 juli, har vi på vägen passerat och stannat till i Nieuwe Meer, Gouda, Willemstadt, Grevelingenmeer, och Goes. Totalt sett är  det inte så många sjömil (ca 140 M) men känns ändå långt och ibland lite tålamodsprövande. Det är mycket att titta på utmed vägen och vi tappar räkningen på antalet broöppningar och slussar.

 

Nattlig konvoj genom Amsterdam

Vi är på väg till uppsamlingsplatsen där den nattliga konvojen startar. Innan klockan elva på kvällen ska södergående båtar befinna sig vid järnvägsbron, ungefär 1M väster om Sixhaven. Den här natten får vi vänta till klockan är nästan halvtvå innan järnvägsbron öppnas och vi kan passera 12 broar och en sluss, tillsammans med 20-talet båtar i ett långt led. Ungefär halvtre på natten har vi slussat ut i Nieuwe Meer där vi ankrar och tar sovmorgon.
Ganska trötta slussar vi ut i Nieuwe Meer vid halvtretiden och ankrar tillsammans med Tindra och Lady B strax utanför slussen.

Vi fortsätter från Nieuwe Meer till Gouda, ca 25 M. Broar och kanaler överallt. På kvällen förtöjer vi i en liten vik, tillika gästhamn. Vi får sätta klockan så att vi kan passa broöppningen dagen därpå. 

Tyvärr hinner vi inte se så mycket av Gouda eftersom vi kommer sent och går tidigt då vi vill vidare.
Liten gästhamn i Gouda

Willemstad

När vi fortsätter från Gouda blir kanalerna bredare och broarna större. På eftermiddagen kan vi förtöja i den inre hamnen i Willemstad, en mysig liten stad med vallgrav och ganska många turister.

Kryssningsfartygen ligger still...
Broar...
och broar...
och ännu fler broar...
Dags för lite båtmek igen
Byte av gasvajer, köpt i båtaffären i Willemstad.

Grevelingenmeer

Från Willemstadt åker vi vidare mot Grevelingenmeer där vi slussar ut och förtöjer i en naturhamn. Efter slussen köper vi ett typ campingkort för 15 Euro som gör att vi får besöka naturskyddsområdet. Vi tror att Grevelingenmeer är Europas största konstgjorda saltvattensjö med konstant vattennivå. Vattnet är klart men vädret är lite kyligt och det lockar inte till bad. Annars ska det vara ett fint ställe att snorkla på. Istället går vi en promenad på ön som vi förtöjt vid för att se lite av den natur som finns där. Vår grannbåt Tindra ser skedstorkar, men vi får nöja oss med gråtrutar😃.

Sluss till Grevelingenmeer
Sluss till Grevelingenmeer
Naturhamn i Grevelingenmeer
Promenad på ön
Möjligt spår av mullvad som inte kan gräva mer än 1 dm på grund av saltvattnet.

Vi gör en avstickare till Goes

Trots att filter och gasvajer nu är bytta så är inte motorn glad. Därför beställer Håkan en matarpump i Goes, som vi kan hämta där dagen efter. Alltså lämnar vi Grevelingenmeer efter två dagar och går vidare till Goes. Det blåser bra och det är lite spännande med broar, slussar och tidvatten. Goes visar sig vara en mysig gammal stad som ligger 5 M upp i en å.

Goes
Musslor och pommes
På väg till Verkstaden för att köpa matarpump
Efter 2 dagar lämnar vi Goes
Goes inre hamn
Rent och snyggt. I Goes dammsugs gatorna🙂
Så här glänser motorn med ny matarpump
På väg mot Vlissingen

Mot Vlissingen

Det är fortfarande lite halvtråkigt väder när vi lämnar Goes och går vidare till Vliessingen. När vi passerat de sista broarna och slussarna är åtminstone jag (Karin) ganska mätt på kanaler och ser fram emot att segla igen. Vattennivån verkar vara högre än normalt och vi får höra på nyheterna att det har skett flera översvämningar i både Tyskland, Holland och Belgien, bara 20 mil från oss. Även om vi inte märkte något inser vi att det är fantastiska krafter och stora utmaningar att beakta.

Sluss på väg till Vlissingen
Sista bron innan Vlissingen

2 kommentarer till “Vidare via kanalerna från Amsterdam till Vlissingen”

  1. Härliga bilder och filmer. Vi ser fram emot att följa i ert spår nästa år.

    Hur fungerar motorn med den nya matarpumpen? Löste den problemen?

    1. Hoppas ni hann med lite semester bland alla projekt. Motorn verkar fungera bra men kanske att vi bör göra rent dieseltanken vid tillfälle. Idag har vi testat värmaren😉, regn och 21 grader, men 16 i vattnet. Hittills har det varit mycket motorgång och lite vind i skvalpig sjö. Vädret är lite omväxlande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.