Över Biscaya till A Coruna

Eftersom vi kom iväg senare än vi hade tänkt från Sverige så slutar det med att vi bestämmer oss för att från Brest gå över Biscaya direkt mot A Coruna. Det är ca 350 M dit och vi räknar med att resan ska ta ungefär 3 dygn. 

Efter några dagar i Brest vill vi komma vidare och hittar ett väderfönster som ser bra ut. Tillsammans med tre andra svenska båtar bestämmer vi oss för att lämna Brest vid högvatten lördag 24 juli kl 18. Trots att vi har halvvind 7-8 m/s blir de första 12 timmarna riktigt guppiga med oregelbunden sjö, Jag känner mig lite sjösjuk🥴. För sent öppnar jag förpackningen med sjösjukeplåster och inser att jag inte har tid med de biverkningarna som raddas upp där. Sensmoral: jag borde ha testat sjösjukeplåster några dagar innan och varit bättre förberedd. Sjösjukan avtar dock och vi får en fin segling över Biscaya. På måndag morgon mojnar vinden och vi motorseglar fram till A Courona där vi ankrar i en vik strax söder om hamnen. Totalt har vi då avverkat 349 M på två och ett halvt dygn. Alltså lite snabbare än vad vi trodde.

Det syns inte på filmen hur det skakar och skramlar i båten de första timmarna. Medström och vind gör att vi ändå förflyttar oss i 7-8 knop. Dagen därpå lugnar sig sjön succesivt, vi har halvvind och bra segling i nästan två dygn framåt.

Nu är det fler snören än vanligt på båten. För masten en preventergaj som ska hålla bommen på rätt plats. För oss säkerhetslinor som vi kan kroka fast oss i så fort vi lämnar ruffen.

Stundtals kommer delfiner nära båten och jag ser även en större val på håll, men blir så förvånad att jag inte kommer mig för att fota den.

När vi närmar oss A Coruna möter vi hundratals fiskebåtar på väg ut.
Klockan hinner bli ett på natten innan vi kan ankra i en vik strax söder om stan. Vi orkar inte fira med skumpa utan somnar ganska snabbt.

A Coruna

 På morgonen lämnar vi ankringsviken och går in till hamnen i A Coruna. Vi väljer Real Club Nautica, som är den mest centrala i A Coruna. Här stannar vi tre dygn för att turista och umgås med båtvänner. 

Typiska husfasader mot hamnen
Promenad till fyren Hercules
Fyren Hercules är ett antikt romersk fyrtorn som fortfarande är i bruk. En del är nog utbytt....
Lite öl och sangria efter att ha shoppat en ny säkring till ankarspelet.
Dags för lite tapas

A Curona har flera badstränder. Vädret är fint och det är säkert mer än 20 grader i vattnet. 

2 kommentarer till “Över Biscaya till A Coruna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.