Vi seglar runt lite i norra Spanien

Efter tre fina dagar i A Coruna lämnar vi hamnen 30 juli för att utforska några Rior och hamnar söderut. Vi stannar till i Ria Camarinas (52M), Muros (35M), Vigo (31M), gör en dagsutflykt med tåg från Vigo till Santiago de Compostela, fortsätter till Isla Cies (10M), och Baiona (7M).

Elixir är under 12 m och vi får betala mellan 24 och 35 euro i hamnavgift. Då finns både el och vatten att tillgå. I vissa hamnar är det ganska klorerat vatten men men med lite kolsyra och citron så blir det fullt drickbart.

Det finns mycket att titta på och vädermässigt känns det som svensk sommar. I år verkar det dock vara varmare hemma i Sverige, åtminstone i vattnet. Vattentemperaturen varierar mellan 16 till 20 grader. 

Här är nästan alltför enkelt att slinka in på någon servering för att äta gott. Vi äter tortilla, grönsaker med olivolja, bläckfisk, musslor i alla dess former; blåmusslor, knivmusslor, kammusslor och pilgrimsmusslor mm. Kort sagt har vi lärt oss uppskatta tapas.

Ria Camarinas

Vi lämnar A Coruna på morgonen och motorseglar i ganska mycket dyning till Ria Camarinas där vi ankrar. Dagen därpå tar vi dingen in till stan och kan förtöja den i marinan. Det känns tryggt eftersom vi är minst sagt ovana vid att lämna dingen obevakad. Vädret är fint, det blir en promenad och sen lunch innan vi kör tillbaks till båten. Följande dag är det mer eller mindre dagsregn och en del vind så vi kurar i båten hela dagen.

Strand i Camarinas. Vi såg aldrig någon som badade där.
Långt där borta ligger Elixir
Lunch tillsammans med Yolo

Muros

Vi seglar vidare från Ria Camarinas till Muros och kommer fram vid 13-tiden = siesta-tiden. Tillsammans med flera andra båtar lägger vi oss utanför hamnen och försöker ropa upp och ringa för att bli anvisad hamnplats. Till slut tröttnar vi och går in i hamnen ändå. Vi får lära oss vad siesta är. När alla papper så småningom blir klara tar vi en promenad i stan, kvällen tillbringar vi tillsammans med våra svenska båtvänner som ligger på samma brygga. Här stannar vi ytterligare en dag, promenerar och äter lunch i Muros som är en fin lite stad.

Gravar på höjden
Lång väg att vandra till vattnet. Inte så många som badade.
Äldre modell av tvättstuga
Sådana här såg vi i mängder. Horreo - typiska för Galicien. Ett tidigare sädesmagasin i sten på plintar så att inte gnagare kan komma åt,
Dimmigt när vi lämnar Muros

Vigo och Santiago de Compostela

Från Muros går vi vidare till Vigo. Vi tankar både diesel och bensin i den centrala marinan, men det visar sig att vi inte kan få någon plats där på grund av pågående regatta. Istället går vi vidare österut och kan förtöja bland de STORA segelbåtarna i Real Club Nautica. Även om vår båt nästan känns som en dinge på hamnplatsen är hamnavgiften ganska låg, 24 Euro. Tillsammans med våra båtvänner från Yolo tar vi dagen därpå en taxi till tåget som tar oss till Santiago de Compostela där vi turistar en heldag. Vigo är en större stad som vi inte ser så mycket av. Marinan som vi är i ligger lite utanför stan.

Marinan Real Club Nautica i Vigo
Elixir är så liten så att hon knappt inte syns i mitten på bilden. HR 46 ser inte heller så stor ut i den här hamnen.
Kö för att få komma in i katedralen som ska ha börjat byggas år 1075. Merparten är nog från 1700-talet. Det är lite oklart hur apsoteln Jakob den äldres ben hamnade här när han dog i Jerusalem, men påven lär ha varit säker på detta.
Vi möter många som har pilgrimsvandrat till Santiago De Compostela. De kommer med vandringskäppar och cyklar. Och så finns det sådana som oss som kommer med taxi och tåg😀.
Lite regn i Santiego De Compostela
Äldre kyrkogård i Santiago De Compostela med gravplatser på höjden.
Mot tåget tillbaks till Vigo

Islas Cies

När vi är i Vigo lyckas vi klicka oss fram och få tillstånd att ankra vid Islas Cies som är en nationalpark, bara 10 M från Vigo. Redan i A Courna fyllde vi i papper för att kunna besöka deras nationalpark där flera öar ingår. Innan själva besöket måste man dock gå in på deras hemsida och boka tänkt ankringsdatum. Detta visar sig inte vara så lätt. Allt verkar vara uppbokat så därför blir vi glada när vi äntligen hittar ett dygn som kan passa. Islas Cies är en vacker ö, med en fina stränder och promenad upp till fyren. Det är gott om turister som kommer med turbåtar. Här finns både camping och hotell. Totalt är vi 20-talet båtar som har ankrat och även om det knappt blåser något går det ganska mycket dyning. Det blir en guppig natt. Lite intressant är att alla spanjorer åker hem på kvällen. Kvar blir några svenska och engelska båtar 😉.

Vi sjösätter gummibåten och hjälper först till med att rädda en båt som draggat innan vi tar oss in till stranden.
Väldigt fina stränder men nästan inga som badar,
Öns västsida
Dit upp ska vi
Ankringsviken. Elixir ligger kvar.
Vi lämnar Islas Cies för att gå till marinan i Baiona. Trots att det är nästan vindstilla har Elixir rullat ganska mycket i ankringsviken.

Baiona

Efter en guppig natt känns det skönt att komma in i marinan vid Baiona. Vi väljer den lite billigare Puerto Deportivo de Baiono. Helt ok, även om bryggorna nog behöver lagas snart. Här blir vi kvar två nätter, storhandlar, tvättar, cyklar, promenerar och äter lite tapas. Efter två dygn flyttar vi oss sedan några hundra meter och ankrar utanför hamnen ytterligare två dygn. 

Vi närmar oss Baiona
Snart dags att fixa till bryggan i marinan.
Fin promenad kring fästningen med badstränder och utsikt.
Mera tapas
Cyklarna fick komma ut en stund från att ha varit längst in i stickkojen.
Lågvatten
Högre vatten igen
Ankring har sina fördelar. Enklare att grilla.
Vi lämnar Baiona i dimma för att segla söderut till Porto.

8 kommentarer till “Vi seglar runt lite i norra Spanien”

  1. Snällt sagt! Det har varit lite svårt att komma ikapp med skrivandet men nu tror jag det blir en lite lugnare period för vår del. Just nu är vi Figueira da Foz och kommer i långsamt tempo att flytta oss söderut till Cascais utanför Lissabon. Därifrån tar vi sedan ett nytt beslut om vart vi ska segla. Ha det bra!

  1. Hej!
   Just nu är vi i Nazare och havet var nästan platt i går (för att vara Atlanten). Det är lite klurigt att planera resan framåt och svårt att hitta någon optimal segling när dimma, swell och vind spelar roll.

 1. Spännande att se bilder från ett annat perspektiv , ni från båt och vi från husbil. När vi var i compostela träffade vi på en pilgrim vid katedralen men fler utefter vägarna, då var det i februari månad. Har ni tänkt att gå uppför floden till Sevilla så finns det en bra hamn i Puerto Gelves, bra förbildelser in till centrum. Njut av den fina maten och god tur.

  1. Hej Lena!
   Tack alla bra tips. De uppskattas! Just nu är vi i Nazare. Innan dess var vi i Figueira Da Foz och tog tåget till Coimbra. Tåget verkar passa oss bra om vi vill inåt landet. Sedan funderar vi på att efter Lissabon eventuellt segla över till Madeira. Att gå till Gibraltar verkar just nu lite svårt med karantän och späckhuggare som ger sig på båtar söder om Cadiz. Håkan undrar om ni är i närheten men jag antar att ni är hemma?
   Ha det gott!

  1. Ja, vi har det väldans bra. Just nu är vi på Algarvekusten tillsammans med Tindra. Idag har vi tagit gummibåtarna och undersökt grottor utmed vägen. Hälsa Anna och hoppas att ni kommer ikapp oss snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.