Porto och Duorodalen

Dimman ligger tät när vi lämnar ankringsviken i Baiona den 11 augusti. Målet är att segla till Porto och dit är det 64 M. Vinden uteblir så därför startar vi motorn återigen. Dimman kommer och går under de 10 timmar som resan tar. När vi kommer fram till Porto blir vi väl mottagna i Duoro Marina, och inser att det finns mycket att se och göra här. Därför stannar vi fyra nätter och hinner då se lite av staden och även åka på en heldagsutflykt till Duorodalen. Till Porto kommer vi gärna igen.

Porto

Marinan i Porto kostar nästan 40 Euro per natt efter lite rabatt från OSK. Trots detta stannar vi fyra dygn och njuter av att promenera runt bland kakelklädda hus i fiskarkvarteren alldeles intill marinan och titta på Porto. Det är en fin promenadväg in till centrala stan längs Duorofloden. Lite kul att gångvägen kantas av beslag för fiskespön, ditsatta av staden, säkerligen flera hundra totalt. Porto är helt klart en turiststad med mycket folkliv och förutom munskydden är det svårt att tro att det fortfarande pågår en pandemi. 

Det var dimmigt när vi lämnade Baiona för att köra till Porto.
På väg till Porto.
Snart framme i Porto.
Många av husen är klädda med kakel. Just dessa finns i fiskarkvarteren intill hamnen.
Fiskarkvarteren intill hamnen.
Tvätt som hängdes upp efter att ha handtvättats i stora gemensamma kar.
Vägen till centrala Porto
Hus i centrala Porto
På väg hem till båten via Dom Luis 1 - bron, ritad av Gustave Eiffel.
Bron över Duorofloden har 2 våningar. Vi tog övervåningen hem.
Sen middag på en fiskrestaurang efter en heldag i Porto. Totalt 40 Euro inkl allt.

Duorodalen

Vi bokar upp oss på en heldagsutflykt med minibuss till Duorodalen. Klockan 8 blir vi upphämtade vid hamnen och klockan  hinner bli 1830 innan vi är tillbaks. Även om vi är lite skeptiska till den här formen av utflykt så blir vi väldigt nöjda med dagen. Vi får se Duorodalen, besöka vingårdar, lära oss en del (kanske inte så svårt eftersom vi nästan inte kunde något om vinodling innan), prova ett antal viner, åka flodbåt och äta gott under ett valnötsträd. 

Vinprovning hos Croft
Hos Croft fick vi lära oss att de ibland behövde spränga för att vinplantan skulle få 10 meters djup att växa i. Här var det varmt! Ca 35 grader i skuggan.
Vår guide hittade en korkek.
Dags för lunch
Lunch och vin under ett valnötsträd.
Håkan undrar var båtens vinkällare finns.😎
Besök på ytterligare ett vinhus.
Hus nära marinan
Dagen därpå kom Yolo till Porto och det blev en trevlig middag i fiskarkvarteren.
Söndag 15 augusti lämnar vi Porto i dimma för att ta oss till Figueira Da Foz.

4 kommentarer till “Porto och Duorodalen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.