Madeira gillar vi skarpt

Vi seglar från Porto Santo till Calheta på Madeira

28 september lämnar vi Porto Santo för att segla till Calheta på Madeira. Egentligen hade vi velat ha en hamnplats i Funchal men där är det fullt så vi är glada att ha fått plats i Calheta som ligger på sydvästra delen av Madeira. Vädret ska bli sämre och efter 11 dagar på Porto Santo känner vi att det är hög tid att förflytta sig. Det blir motorgång de första timmarna innan vinden kommer och vi kan segla. Utanför Madeira blir vi varse hur starka fallvindarna kan vara. Vattnet fullkomligt kokar och vi får bråttom att ta ned seglen. Några minuter senare är allt lugnt igen. Efter 57 M är vi framme i Calheta. Vi har då snittat 6,3 knop, vilket känns bra då det bitvis varit en del motström. På överfarten ser vi en del sjöfåglar och jag ser även en större val, troligen kaskelot, en stor gråbrun klump, ca 15 m från båten. Inget av det här finns dokumenterat tyvärr🙁.

Vi seglar förbi Funchal innan vi kommer fram till Calheta.
Vi närmar oss Calheta.
Vi får en plats längst ut på bryggan och närmast inloppet. Båtplatsen är inte optimal, men hamnen är trevlig med badstrand och mataffär alldeles intill och flera restauranger på kajen.

Calheta blir vår basstation när vi utforskar Madeira

Caleta hamn och sandstrand

Först var vi lite besvikna över att inte ha fått plats i Funchal men efter några dagar i Calheta bestämmer vi oss för att stanna där, oavsett om vi kan få en plats i Funchal eller ej. Det verkar vara lite varmare i Calheta, lite billigare hamnplats, nära till bad, restauranger och mataffär. Vad mer kan man begära? Möjligen en hyrbil…

I Calhetas hamn ligger flera fiskebåtar utrustade för att fånga STORA fiskar.
Fiskebåt i hamnen
Fiskebåt i hamnen

Det är mycket  vi vill se och göra på Madeira men det visar sig svårt att få tag i en hyrbil i Calheta, såvida vi inte vill vänta fem dagar. Vi får höra att många hyrbilar har sålts av under pandemin och nu är vi många som vill hyra. Därför bokar vi en bil i Funchal och tar bussen dit. Bussen mellan Calheta och Funchal går några gånger per dag och resan tar mellan 65 minuter och två och en halv timme. Vi har testat båda turerna. Eftersom vi ska hämta bilen på morgonen i Funchal tar vi expressbussen som går halvåtta. Bussen fylls snabbt av gymnasieelever som lyckas sätta sig tillrätta och halvsova hela vägen medan vi imponerat tittar på och själva klamrar oss fast så gott det går, när busschauffören parerar backar och krön på  minimala vägar i hög fart

Vi turistar i Funchal

När vi ändå är i Funchal, för att hämta och lämna vår hyrbil, passar vi på att turista lite. Vi besöker hamnen, marknaden och turistbyrån, som tipsar oss om olika levadavandringar och kustsamhällen som kan vara kul att åka till. Vi åker linbana, kälke och besöker den tropiska trädgården, alldeles ovanför linbanan.

Bilåkning i Funchal
Håkan har ont i en tå och köper sina livs första flip flop.
Marknaden i Funchal
Ångrar lite att jag inte smakade på en ananasbanan.
Marknaden i Funchal
Torg i Funchal
Tjusig bank
Folkdans på Republikdagen 5 oktober.
Vi åker linbana upp till övre delarna i Funchal.
Drygt 10 minuter senare befinner vi oss utanför den tropiska trädgården.
På väg mot den tropiska trädgården.
Då var det dags för kälkfärd efter att ha sett den tropiska trädgården.
Vi är inte de första som åker kälke den här vägen.
Kälken stannar en bit upp i Funchal. För att komma ner till hamnen gäller taxi, buss eller en promenad. Vi väljer att gå.
Jag har ont i ett knä och gör mina egna serpentinvägar ner moy hamnen i Funchal.
Väl nere i Funchal pustar vi ut på ett café. Den lokala drinken Nikita är farligt god!

Med hyrbilen tar vi oss runt på Madeira

Vi använder bilen flitigt de fem dagar som vi hyr den. Efter att ha turistat i Funchal tar vi sedan bilen hem till Calheta. Andra dagen åker vi upp för bergen till en levadavandring som turistbyrån har rekommenderat. Även om jag tycker det är läskigt att åka bil är vandringen PR 6.2 fantastisk och vi får mersmak på hiking. Vi har också laddat ner en bra app “AllTrails” där det är enkelt att se och jämföra alla olika vandringsleder. Det finns många att välja bland. De återstående dagarna med hyrbil använder vi till att utforska västsidan och vandra. Ytterligare fem dagar med hyrbil hade inte varit fel men vi lämnar den så som det var sagt och hoppas kunna återkomma till Madeira vid ett senare tillfälle.

 

Första dagen med bil. Efter att turistat i  Funchal kör vi mot Calheta och stannar till i Camara de Lobos.

Bilåkning längs kusten. Det luktar bränd koppling.
På vägen mot Calheta stannar vi till vid Camara de Lobos.

Andra dagen med bil. Vi åker till PR 6.2, vandrar och badar vid ett vattenfall.

Vår hyrbil som fick jobba mycket på ettans växel.
Läskig bilåkning
Läskig bilåkning
Parkering bland kossorna. Vi fattar varför de vill vara där. Parkeringen var ganska platt, till skillnad mot allt annat.
Lite trångt när vi ska passera kossorna.
Ungefär halvvägs stannar vi vid det mäktiga vattenfallet.

Tredje dagen med bil. Då kör vi till Porto Moniz och tar ett bad i lavabassängerna.

Lavabassängerna. Här simmar fiskar på botten.

Fjärde dagen med bil. Dags för lite hiking igen. Den här gången styr vi mot PR 13.

Det är svårt att vänja sig vid bilåkandet när det finns sådana här skyltar. Vi åker uppför backen och det är precis så att bilen orkar på ettan.

Femte dagen med bil. Vi letar upp en kortare vandringstur ovanför Funchal och åker sedan vidare till Porta da Cruz. 

Den här gången är vi inte ensamma på stigen. Här kryllar det av turister som kommer i busslaster. Vi konstaterar att de två andra vandringsturerna var bättre.
Vi kör vidare till Porta da Cruz

Resterande tid i Calheta

Totalt blir det 12 dagar som vi ligger i Calheta. När vi inte längre har bil så blir det tid för annat. Vi tvättar (handtvätt för någon tvättmaskin finns inte), badar, lagar duschslangen, byter filter till motorn och umgås med våra båtvänner. 

Alldeles intill hamnen finns en bra mataffär, Pingo. Den är inte så stor, men precis som andra mataffärer i Portugal så finns det gott om fisk i alla dess former. 

Däruppe finns ett konstmuseum för modern konst. Dit ska vi.
Limeträd
Vi passerar bananodlingar på vägen.
Levador
Konstverk
Konstbetraktare i konstverket.
Fin utsikt från museet.
God lunch tillsammans med Yolo på restaurangen precis nedanför museet.
Däruppe är restaurangen.
Kvällen innan vi ska segla vidare åker vi in till Funchal och äter middag tillsammans med Yolo, Tindra och Reg och Susan från den skotska båten Misty Blue. Det är mycket folk i stan, kanske för att det är vinfestival?
Blomsterfestival och vinfestival samtidigt i Funchal.
Utsikt från vår hamnplats i Calheta.
Söndag 10 september checkar vi ut och kommer iväg mitt på dagen. Förhoppningsvis blir det två dagars fin segling till Santa Cruz på Teneriffa. Där hoppas vi få tag i förbrukningsbatterier, något som verkar omöjligt att ordna i Portugal.

2 kommentarer till “Madeira gillar vi skarpt”

  1. Jättefina bilder.
    Det är nog få som inte får lust att åka dit efter att ha tittat på den här bloggen.
    Alltid kul att läsa om eran resa.

    1. Tack! Madeira är nog roligast hittills. Just nu är vi på ett blåsigt Teneriffa. Det är inte så enkelt som vi trodde att segla mellan Kanarieöarna när både brist på lediga båtplatser och kraftiga vindar ställer till det lite för oss. Kanske väljer vi ändå att gå till La Gomera nästa vecka, beredda att ankra om det behövs. Det är väl snart dags för er med lite semester? Ha en riktigt bra resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.