Vi seglar till Las Palmas och förbereder oss för Atlantskuttet

Vad ska vi göra sex veckor i Las Palmas?

Eftersom det hittills har varit löjligt svårt att få hamnplats på Teneriffa, La Gomera och Gran Canaria så har vi vi nu gett upp tanken att segla runt mer bland öarna här. 22 november lämnar vi San Miguel på södra Teneriffa och seglar därför direkt till Las Palmas där båtarna i Viking Explorers ska samlas 12 december.  Planen är sedan att vi och de 21 andra båtarna i Viking Explorers seglar vidare mot Grenada 6 januari om vindarna ser bra ut. För oss innebär detta att vi kommer att stanna i Las Palmas drygt sex veckor. Det kan tyckas vara ett långt break men oj vad snabbt tiden går. Vi firar jul och nyår, turistar lite på ön, pysslar om vår båt och gör listor på allt som ska inhandlas och fixas. 

Vi lämnar Teneriffa och förtöjer i Las Palmas

Det är mörkt och vindstilla när vi lämnar San Miguel på Södra Teneriffa 22 november.
Vindstilla även när det har ljusnat.
Det blir mycket motorgång och några timmars motorsegling. Totalt avverkar vi 72 M på 11 timmar.
Efter tre timmar i kö för att checka in får vi en bryggplats längst ut i hamnen. Det är där de samlar de minsta båtarna (och däribland Elixir). Intressant🤔. Förtöjningslinorna är nog ganska nya men ändå lite läbbiga att ta i.
Marinan
Båtar som inte har fått plats i marinan.

Dagarna fram till Lucia

Även om det är en hel del  att förbereda och fixa innan den planerade avfärden i januari så blir det ganska behagliga dagar under några veckors tid. Vi varvar båtfix, inköp, utbildning (Predict Wind och Irridium Go) med lite turistande.

Vår båt ligger längst ut på bryggan men är så liten så att den knappt syns 😉. Grannbåten är en jättekatamaran inredd av italienska designers med stort avancerat Mielekök. Inte alls avundsjuk när vi lyfter våra plastbackar hit och dit och försöker trycka in lite till utan att de spricker...
Inventering och ommöblering av och i våra matförråd. Vi börjar planera mat för överfarten.
Las Palmas är en stad med mycket trafik.
Vi tar oss till Gamla Stan för att se om där är mysigare.
Katedralen
Fantastiska plankor.
Katedralen i Las Palmas
Lite 60-tals feeling i den gamla katedralen.
Gränder i Gamla Stan.
Saluhallen i Gamla Stan
Restaurangbesök med båtvänner. Längs den långa strandpromenaden i Las Palmas finns det gott om matställen.
Nu är medicinförrådet påfyllt till bristningsgränsen. Än så länge har vi totalt använt 2 sjösjukeplåster. Må vi slippa använda alla konstiga piller och andra grejer.
Förutom sill och glögg köper vi vår första plastgran.
Vi hittar också en solcellsdriven ljusslinga i varuhuset som finns intill IKEA.
Vi cyklar till mataffären.
Gratis hemkörning när man handlar för mer än 60 Euro. Väldigt smidigt att få maten levererad till båten när vi inte har bil.
Las Palmas by night.
Restaurangbesök med svenskgänget i Viking Explorers.
Från vår båtplats ser vi kryssningsfartygen komma och gå.
Delikatessbutiken på El Corto Ingles
Stort utbud av Pannetone.
Vi köper en Pannetone för att testa.
Ganska torr men ganska god.
Vi hyr en bil några dagar och beslutar oss för att besöka IKEA igen. Nu är både glögg och pepparkaksburkar slut men vi hittar ansjovis, kryddor mm. Ulrika och Sebastian från Yolo gör oss sällskap och fyndar 7 kg skinka med ställning i den stora mataffären intill IKEA.

Här kommer ännu ett exempel på en fiskdisk i Spanien. Så här ser det ut i den stora mataffären intill IKEA.

Dagen därpå kör till sydsidan för att bada. Det står i beskrivningarna att Playa de Amadores ska vara en liten och lugn strand. Helt ok men vi känner oss inte direkt ensamma på stranden med 1100 solstolar.
På vägen hem stannar vi till i det stora och påkostade shoppingcentret i Puerto Rico.
När bilen är återlämnad är det dags för lite arbete igen. Håkan fettar roderaxeln mot läckage och lagar läcka på hydralpumpen.
Vi kan bara inte låta bli. Det blir en trevlig tapasmiddag på Bodegón El Biberon med Fredrik och Lena på S/Y Capella och deras vänner Anki och Jan på Lazy Frog.
12 december är det äntligen dags att träffa de andra Vikingarna. Några har vi pratat med tidigare men nu är nästan hela gruppen samlad. I år är vi 22 båtar och ett blandat gäng från olika delar av världen. Vi har också helt olika båttyper, den minsta är en Albin Ballad och den största är en 57 fots katamaran. Några av oss kommer från Sverige men det finns också besättningar från Skottland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Italien och Nya Zeeland. Den minsta båten är en Albin Ballad från Sverige och den största tror jag är en 57 fots katamaran från Nya Zeeland. Spännande!
Gruppfoto
Lucia. Svenskbåtarna bjuder alla Vikingar på glögg, lussekatter, pepparkakor och oss själva på bryggan😎.
Lussekattsbak i båten.
Stjärngossarna förbereder sig.
Luciatåget börjar ta form.
Brygghäng på Lucia

Jul och Nyår i Las Palmas

Tiden verkar gå allt snabbare. Vi bockar av våra listor men kommer hela tiden på nya saker att göra. Trots detta unnar vi oss att njuta av sol och bad och trevliga stunder med gamla och nya vänner.

Mastinspektion
Vi tankar diesel och passerar då Gladan som ligger vid kaj.
Vi köper mer mat och får den levererad till båten. Smidigt men nu börjar det bli riktigt jobbigt med att hitta plats för allt på båten.

Så fort vinden drar mot syd märker vi det i hamnen och på vår båt. 

Plastgranar i långa rader.
Vår dotter Ellen kommer på julaftonen, en fantastisk julklapp ❤ tycker mamma och pappa.
På juldagen är alla Vikingar bjudna till den största katamaranen på champagnebrunch.
Strandpromenaden i Las Palmas
Vi tar ledigt några dagar från alla förberedelser och hyr en bil. Första dagen kör vi till Maspalomas.
Andra dagen kör vi upp i bergen till Tejeda.
Vår hyrbil
Vi laddar med lite mat innan vi tar en promenad i bergen.
Efter en och en halv timme på serpentinvägar kommer vi sedan fram till Puerto Mogan. Tyvärr blir klockan ganska mycket innan vi kommer fram.
Alla dessa fiskar
Innan nyår får vi besök av Annika, Jesse och Arvo❤

Tiden mellan nyår och planerad avfärd 6 januari

Vi bunkrar och förbereder oss för avfärd allt vad vi orkar. Nu ska vi strax iväg och det är jätteroligt att få besök av familjen, men tiden räcker allt sämre till för det umgänge som vi verkligen har längtat efter.❤

Så kul att få träffa släkten och gissa vem som är i centrum❤
En sista justering av riggen innan avfärd. Håkan sätter snören så att inte storfallet ska fastna när vi tar ner seglet.
Middag med familjen. Vi får dela upp oss på två bord om 6 pga nya restriktioner.
Det blir många besök i båtaffären Rolnautic.
Vi dokumenterar och går igenom våra nödrutiner.
4 januari tar vi PCR-test och har skepparmöte. Det ser lite blåsigt ut...
Vi får hjälp att tvätta all frukt och grönsaker som har levererats till bryggan. Tack!
Vi får ta del av ett forskningsprojekt och ska vara med på ett litet, litet hörn i GOES-projektet. För oss innebär det att vi är en av drygt 10-talet båtar som ska ta vattenprover 2 gånger per dygn när vi seglar över Atlanten. Syftet är att mäta mängden mikroplaster. För detta behöver vi kolla i ett mikroskop, något som inte känns helt enkelt om det ska gå 2-3 meter höga vågor imorgon😬Vi lär återkomma med mer info. Det finns en hemsida https://www.goesfoundation.com/. Tyvärr är det minst sagt deppigt det som håller på att hända i våra oceaner.

Troligen lämnar vi Las Palmas imorgon 6 januari

Nu hinner jag inte skriva mer utan försöker istället komplettera det här avsnittet lite längre fram. Imorgon hoppas vi kunna lämna Las Palmas runt 10 på förmiddagen. Sedan har vi 6-7 dagars segling framför oss. Vädret är inte toppen. Troligen kommer det att regna när vi seglar iväg och gå rejäl sjö. Jag ska ladda med sjösjukeplåster ikväll.

2 kommentarer till “Vi seglar till Las Palmas och förbereder oss för Atlantskuttet”

    1. Ja, nu har vi varit på Grenada i snart en månad. Tiden går snabbt och vi väntar fortfarande på att få motorn lagad. Generatorn är bytt och verkar fungera men varvräknarna rör sig inte. Det är många experter som har varit här och tittat men utan att hitta något fel. Nu är det helg så kanske det går bättre nästa vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.